spirulinos nauda
Sveikata

Spirulinos nauda žarnynui

Žmogaus žarnynas yra sudėtinga sistema, kuriai tenka itin svarbus vaidmuo. Kai žarnyno pusiausvyra sutrinka, gali kilti įvairių sveikatos problemų – nuo virškinimo sutrikimų iki uždegimų ir net įvairų lėtinių ligų išsivystymo. Laimei, yra natūralių būdų žarnyno būklei palaikyti, palengvinti kasdienę veiklą. Vienas iš jų – spirulina.

Spirulina kas tai?

Tai mėlynai žalių dumblių rūšis, kuri daugelyje pasaulio kultūrų jau šimtmečius naudojama kaip maisto šaltinis ir kai kuriose kultūrose net kaio tradicinis vaistas. Tai supermaistas, kadangi pasižymi gausiu maistinių medžiagų kiekiu, įskaitant didelį kiekį baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Tačiau, kaip ir daugelis žmonių žino, ji taip pat gali būti ir itin naudinga žarnynui.

Kokia spirulinos nauda žarnynui?

  • Palaiko virškinimo fermentus

Virškinimo fermentai yra labai svarbūs skaidant maistą į mažesnes molekules, kurias organizmas gali įsisavinti. Jei maistinės medžiagos nėra tinkamai virškinamos, jos negali būti efektyviai panaudojamos ir gali atsirasti virškinimo problemų, tokių kaip pilvo pūtimas, dujų susidarymas ir vidurių užkietėjimas. Spirulinoje yra įvairių virškinimo fermentų, tokių kaip amilazė, proteazė ir lipazė, kurie gali padėti virškinti angliavandenius, baltymus ir riebalus.

Vienas iš spirulinoje esančių fermentų – amilazė – yra atsakinga už angliavandenių skaidymą į paprastus cukrus, kuriuos organizmas gali įsisavinti. Tai ypač svarbu, nes sudėtingi angliavandeniai gali būti sunkiai virškinami ir netinkamai suskaidyti gali sukelti diskomfortą. Be to, proteazė ir lipazė padeda skaidyti atitinkamai baltymus ir riebalus, o tai gali pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą ir sumažinti virškinimo problemų atsiradimo riziką.

  • Palaiko subalansuotą žarnyno mikroflorą

Žarnyne gyvena trilijonai mikroorganizmų, įskaitant naudingas ir žalingas bakterijas. Subalansuotos žarnyno floros pusiausvyros palaikymas yra svarbus optimaliai žarnyno funkcijai ir bendrai sveikatai. Šiame dumblyje yra prebiotikų, t. y. skaidulinių medžiagų, kurių žmogus negali suvirškinti, tačiau naudingosios žarnyno bakterijos jas gali naudoti kaip maisto šaltinį. Prebiotikai padeda augti ir daugintis naudingoms bakterijoms, pavyzdžiui, Bifidobacteria ir Lactobacillus.

Skatindama naudingųjų bakterijų augimą, spirulina gali padėti sumažinti žalingų bakterijų gausą žarnyne. Dėl to gali pagerėti virškinimas, sumažėti uždegimas ir ligų rizika. Be to, įrodyta, kad prebiotikai gerina imuninės sistemos veiklą, o tai gali dar labiau palaikyti žarnyno sveikatą.

  • Mažina uždegiminius procesus

Uždegimas yra natūralus imuninės sistemos atsakas į infekciją ar traumą. Tačiau lėtinis uždegimas gali pakenkti žarnynui ir kitiems organams ir sukelti įvairių sveikatos problemų. Spirulinoje yra priešuždegiminių junginių, pavyzdžiui, fikocianino – mėlynojo pigmento, randamo melsvadumbliuose, kuris gali padėti sumažinti žarnyno ir kitų kūno dalių uždegimą. Fikocianinas slopina uždegimą sukeliančių citokinų – baltymų, kurie skatina uždegimą organizme – gamybą. Mažindama uždegimą, spirulina gali padėti išvengti tokių ligų, kurioms būdingas lėtinis žarnyno uždegimas, ar padėti jas suvaldyti.

  • Stiprina imuninę sistemą

Žarnyne yra didelė imuninės sistemos dalis, kuri padeda apsisaugoti nuo kenksmingų patogenų ir kitų įsibrovėlių. Spirulinoje yra daug antioksidantų, pavyzdžiui, beta karotino, vitamino C ir seleno, kurie gali padėti sustiprinti imuninę sistemą ir apsaugoti nuo oksidacinio streso.

Antioksidantai padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie yra nestabilios molekulės, galinčios pakenkti ląstelėms ir prisidėti prie lėtinių ligų atsiradimo. Be to, įrodyta, kad spirulina didina baltųjų kraujo kūnelių, kurie yra atsakingi už kovą su infekcijomis ir kitais įsibrovėliais, gamybą. Padėdama imuninei sistemai, ji taip pat gali padėti išvengti infekcijų ir sumažinti lėtinių ligų riziką.

Trumpai apibendrinkime

Spirulinos nauda žarnynui gali būti itin reikšminga. Dėl gausaus maistinių medžiagų kiekio, virškinimo fermentų, prebiotikų, priešuždegiminių junginių ir imunitetą stiprinančių savybių ji yra galingas sąjungininkas, skatinantis žarnyno palaimą. Nesvarbu, ar norite pagerinti virškinimą, sumažinti uždegimą, ar sustiprinti bendrą sveikatą, tikrai verta pagalvoti apie spiruliną.