Keksiukai
Maistas

Kam reikalinga orkaitė

KeksiukaiOrkaitė reikalinga keksiukams. Tikrai taip, naminiams keksiukams kepti. Na, dar pyragams, apkepams ir užkepams, troškiniams ar kibiniams. Bet vis keksiukams. Juk be orkaitės keksiukų išsikepti nepavyks. O namie kepti šie saldūs užkandžiai kur kas skanesni nei kur nors pirkti. Ir mielesni.

Keksai arba keksiukai, kad ir kaip juos pavadintume, simbolizuoja mažą, saldų, bet kartu ir sotų užkandį prie kavos ar arbatos puodelio. Dažnai jie kepami kokių nors švenčių proga, siekiant pamaloninti artimiausius žmones. Bei, žinoma, pasigirti savo kulinariniais sugebėjimais. O pasigaminti šiuos skanėstus tikrai paprasta – jums tereikia susirasti gerą receptą, geriausia jau ne kartą išbandytą, turėti reikiamus ingredientus bei indus, ir, žinoma, orkaitę.

Namuose kepti keksiukai yra patys skaniausiai, tačiau kam jų vengti ir įvairiose kavinėse. Čia galima gerokai plačiau susipažinti su keksiukų įvairove, atrasti įdomių priedų, kurie tiktų savam receptui. Kiekviena kavinė stengiasi kažkuo išsiskirti, turėti kažką savito, ir keksiukai čia tikrai ne išimtis. Šie nedideli, kartais vos vieno kąsnio užkandžiai – labai populiarus priedas prie kavos. O kavą mes, lietuviai, anot statistikos, tikrai mėgstami. Anot realybės taip pat.

Jeigu jau pavyko kavinėje gauti kokį nors visai nepakartojamo skonio keksiuką, nereiktų gėdytis paprašyti ir jo recepto. Na, gal ne taip tiesiogiai, bet bent jau pagrindinių ar įmantrių ingredientų. Didelė tikimybė, kad tikri virtuvės šefai nenorės išduoti savo paslapčių, tačiau paklausti juk galima. Ir tuomet savo orkaitėje keptas keksas bus dar įdomesnis nei iki šiol. Pavyzdžiui, jei netikėtai sužinotumėte, jog į tešlą įmaišytas kivis suteiks jūsų skrandį tiesiog užburiantį skonį. O gal kiekviename keksiuke trys didelės šilauogės – būtent ta paslaptis, kurios jums taip trūko? Kas žino, kas žino.

Šių nuostabių plačiai jau aptartų užkandžių galima gauti ir kone kiekviename prekybos centre, bandelių skyriuje. Dažniausiai – sandariai supakuotų, praturtintų konservantais, kurie išsaugo gaminio kokybę, bet štai skonio – nė iš tolo. Tokie gal net penktą dieną lentynoje skaičiuojantys keksiukai gerokai nusileidžia naminiams, ką tik iš orkaitės ištrauktiems, tiesiog burnoje tirpstantiems mažiems stebuklams. Stebuklui stiprybės suteikia ir tai, jog kepate jūs patys, savomis rankomis, su meile ir kartais nesėkmes lydinčiais keiksmais. Bet visgi patys. Sau ir draugams. Keksiukus orkaitėje.