kodėl žuvis sveika
Sveikata

Kodėl žuvį valgyti yra sveika?

Žuvis yra vienas iš svarbiausių bei labiausiai vertinamų maisto produktų žmogui. Atsižvelgiant į mitybos specialistų nuomonę, yra rekomenduojama valgyti žuvį bent 2 kartus į savaitę. 

Remiantis Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje vienas žmogus vidutiniškai suvartoja 18,5 kg žuvies per metus. Kadangi žuvies vartojimas turi siekti 65 kg per metus, matome, kad Lietuvos piliečiai atsilieka beveik 3,5 kartų. 

Šiame straipsnyje aptarsime žuvies naudą sveikatai bei šviežios žuvies receptus, tokius kaip žuvies kotletai, kurie yra reikalingi baltymų balanso palaikymui organizme.

Žuvies nauda žmogaus organizmui

Nors žuvies patiekalai ne visada ir ne visiems yra labai skanus, bet reikėtų nepamiršti jų naudos. Žuvis yra vienas svarbiausių baltymų šaltinių, nes žuvyje yra maistinės bei mineralinės medžiagos tokios kaip fosforas, kalcis, vitaminai A ir E bei aminorūgštys. 

Šios veikliosios medžiagos padeda palaikyti normalią širdies veiklą ir mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. 

Be to, riebalų rūgštys mažina pavojų susirgti Alzheimerio liga, aterosklerozės riziką, skystina kraują, tad saugo nuo infarkto ir insulto bei turi įtakos protiniam vystymuisi, intelekto koeficientui ir gerina regėjimo aštrumą. 

Taip pat reikėtų išskirti tai, kad remiantis tyrimais galima teigti, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja 54 procentais, valgant nuo dviejų iki keturių kartų per savaitę – 22 procentais, o tris kartus per mėnesį – 7 procentais.

Tad matome, kad šviežia žuvis yra tikrai geras pasirinkimas norint subalansuoti mitybą bei pagerinti sveikatos būklę.

Žuvies patiekalai

Šiai dienai žuvies patiekalų pasirinkimas yra tikrai labai platus. Internete galima rasti daugybe receptų, kaip pagaminti silkės suktinukus, žuvį tešloje, skumbrę stiklainyje, krevetės tešloje, bet populiariausias žuvies patiekalas yra žuvies kotletai.

Dažniausiai žmonės gamina šviežios žuvies kotletus su grybais, morkomis, lašišos faršu bei įvairiausiais padažais. Taip pat vienas iš variantų yra kotletai be kiaušinio.

Vienas iš paprasčiausių receptų yra žuvies kotletai su grybais. Paruošimo būdas yra toks:

  • Žuvis du kartus sumalkite mėsmale. 
  • Įdėkite grietinėlėje išmirkytą batoną, įmuškite kiaušinius, įberkite prieskonių ir viską gerai išmaišykite. 
  • Virtus grybus ir svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite su aliejumi.
  • Iš žuvų masės darykite paplotėlius, į jų vidų dėkite grybų masės ir suformuokite pailgus kotletukus. 
  • Juos apvoliokite džiūvėsėliuose ir 20 min. kepkite karštoje orkaitėje. 

Šis sveikuoliškas patiekalas yra patiekiamas su ryžiais ir daržovėmis. Lietuvoje pasimėgauti įvairiais žuvies kotletais bei užsakyti juos galima tinklalapyje Zuviespastas.lt.

Apibendrinant

Be jokių abejonių matome, kad vartoti žuvį yra tikrai sveika ir net yra skatinama. Šviežios žuvies vartojimas turi didelę naudą mūsų organizmui, tad iš didelio srauto žuvies patiekalų galima išsirinkti tai kas bus ne tik naudinga, bet ir skanu. 

Receptus bei pačią žuvį galima gaminti įvairiais būdais bei su skirtingais įdarais, tad nuolat taip maitinantis galima pasiekti kur kas didesnę naudą, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.