Patiekalai, prie kurių esame pripratę Lietuvoje, tai dažniausiai senosios tradicinės lietuvių, slavų, ukrainiečių virtuvės patiekalai, taip pat šiandien populiaru gamintis iš italų atkeliavusius makaronus ar picas, tačiau tikrai rečiau galime pasigirti suvalgę visiškai skandinaviško maisto, o konkrečiai – norvegiško.
Norvegija gali pasigirti didele įvairove patiekalų – tiek žuvies, mėsos, tiek kitais delikatesais. Jų visų galite paragauti pasinaudoję vienutėliu skrydžiu į Norvegiją, ir didžiąją dalį šios šalies patiekalų rasti jau pirmame pasitaikiusiame restorane.
– Lašiša yra vienas pagrindinių produktų Norvegijos virtuvėje. Røkt Laks – rūkyta lašiša, kuri sudaro atskirą patiekalą. Norvegai taip pat rūko ir kitas žuvis arba džiovina jas.
– Kjøttboller – tai jau mėsos patiekalas, kurį norvegai, galima sakyti, pasiskolino iš švedų. Tai didoki mėsos kukuliai, gaminami iš jautienos, gardinami imbieru ir muskatu. Šalia kaip garnyras patiekama bulvių košė arba virtos bulvės ir viskas apšlakstoma grietinėlės padažu ar kitais padažais.
– Fårikål – tai patiekalas, kuris tiesiog tobulas vėsiam ir atšiauriam Norvegijos klimatui. Troškinys yra gaminamas tik iš kelių ingredientų – avienos, kopūsto, ir kelių rūšių prieskonių. Ilgai troškinamas patiekalas suminkštėja ir patiekiamas su bulvėmis.
– Krumkake – tai saldūs susukti vafliukai, ploni ir itin desertiški. Juos patiekia su plakta grietinėle, uogom ir t.t.
– Norvegija garsėja ir itin keistais delikatesais. Vienas jų – smalahove. Tiems, kurie artimi vegetarizmui tikrai negalėtų paragauti šio patiekalo, kurio pagrindas – avies galva. Taip, būtent – galva. Kai kur kartu su galva paruošiamos ir smegenys, o kitur patiekiama gerai apdorota galva su trintomis bulvėmis.
– Norvegai negailestingi gyvūnams, nes dar vienas garsus delikatesas – elnio mėsos troškinys su daržovėmis ar kitu garnyru.
Nekantraujate išbandyti tradicinį Norvegijos maistą? Pigūs lėktuvų bilietai į Oslą, Norvegiją gali būti puiki galimybė išbandyti net patį įdomiausią maistą dar šį pavasarį. Keliaukite į Norvegiją bei susipažinkite su jos virtuve, kultūra bei išskirtinėmis tradicijomis.