Nors apie vyno ir desertų dermę kalbama daugybę metų, vis dėlto pats derinimo principas daugeliui kelia abejonių, pvz., ar vynas iš tiesų dera prie visų saldumynų? Kokį vyną turėtume rinktis prie pudingo ar šokolado? Didžiausia problema – vyno ir desertų skonių intensyvumas. Nei vienas, nei kitas neturi užgožti konkurento, priešingai – vynas ir desertas turi tapti išraiškinga dermės realizacija.
Prie migdolinių, kavos, šokoladinių ir vanilinių desertų rekomenduojamas raudonasis saldus arba natūraliai saldus vynas. Puikus pasirinkimas – įvairūs brandaus amžiaus saldūs vynai, vertinami dėl išraiškingo prieskonių aromato. Jei desertas – citrusinis, surasti jam tinkantį vyną bus gana sunku. Gurmanai rekomenduoja rinktis kvapnų saldųjį vyną „Muscat“. Tiesa, pastarasis turi itin daug analogų, todėl jo kokybė gali nuvilti. Nepamirškite, kad geri vynai turi kvepėti abrikosais, apelsinais, persikais ir medumi. Kokybiško vyno skonis primena razinas, medų ar karamelę. Minėtasis vynas derės ir prie obuolių pyrago ar pudingo.
Prie vaisių salotų puikiai tiks šampanas arba putojantis vynas. Gurmanai tvirtina, kad prie vaisinio deserto būtina derinti vynus su tais vaisiais, kurių yra ir ragaujamame skanėste. Kiek rūgštoki vynai, pvz., „Riesling“ rekomenduojami biskvito mėgėjams. Šis vynas tiks ir prie daugelio Europoje gaminamų pudingų.
Vienas tradiciškiausių sprendimų – vynas, derinamas su šokoladu. Šokoladas, užgeriamas vynu, išryškina saldumo ir kartumo dermės principus ir suteikia skoniui dar daugiau intensyvumo. Populiariausias pasirinkimas – šokolado ir portugališko vyno „Porto“ dermė – „Ruby Porto“ vynas rekomenduojamas tamsiam šokoladui, „Tawny Porto“ – pieniškam saldėsiui. Juodasis šokoladas puikiai dera ir su sausu raudonuoju „Amarone“ vynu. Nors minėtasis gėrimas yra gana brangus, visame pasaulyje jis vertinamas dėl išskirtinio aromato ir subtilaus skonio. Tiesa, minėtasis derinys verčia manyti, kad su tamsiuoju šokoladu gali derėti daugelis raudonųjų sausų vynų, tačiau tai nėra tiesa, priešingai – prastai parinkti vynai gali visiškai sugadinti net ir patį įspūdingiausią desertą. Pasauliniai derinimo meistrai ir žinomiausi gurmanai tamsųjį šokoladą siūlo derinti su vynu, kurio gamybai naudojami „Primitivo“ vynmedžių vaisiai. Pieniškam šokoladui puikiai tiks ir saldusis vynas iš Vengrijos „Tokaji“, šokoladiniai saldainiai su saldžiu kreminiu įdaru paprastai derinami su „Sherry“ likeriniu vynu.
Derindami vyną ir desertus, nepamirškite estetikos svarbos. Daugelio didžiųjų restoranų savininkų tvirtina, kad deserto ir vyno pateikimo estetika lemia bendrąjį skonio suvokimą. Ne veltui pasaulyje organizuojami įvairūs konkursai, raginantys virtuvės meistrus kurti išskirtinai patrauklius, skonio ir kvapo dermės principus įgyvendinančius saldėsių ir vyno desertus.