peiliai
Maistas,  Namai

Keramikiniai peiliai jūsų virtuvėje

peiliaiDaugelis namų šeimininkių ir profesionalių virėjų jau įvertino keramikinius peilius, tačiau jei dar nespėjote susipažinti su šiais virtuvės įrankiais, tačiau jau kuris laikas jūsų galvoje kirba mintis įsigyti keramikinių peilių rinkinį, siūlome susipažinti su šių peilių trūkumais ir privalumais.

Didžiausias ir turbūt vienintelius trūkumas, kurį turi keramikiniai peiliai yra jų trapumas. Jei peilis nukris ant žemės ar netyčia juo nesmarkiai stuktelėsite į stalo kraštą, jis tikrai nesuduš, tačiau pjaustyti užšaldytų produktų, kieto sūrio, traiškyti česnako skilteles ar atidarinėti konservų skardines keramikiniais peiliais negalima.  O štai mėsą, žuvį, vaisius ir daržoves šie peiliai supjausto idealiai. Tiesa, peiliai nėra lankstūs, todėl jo negalima lankstyti bei laikyti virš ugnies, nes ji labai greitai įkaista ir gali skilti.

Mokslininkai teigia, kad su kiekvienu įprasto peilio pjūviu maisto produktai netenka dalies savo vitaminų ir kitų maistingųjų medžiagų, o maistas turi šiek tiek nemalonų, salstelėjusį, kraujo skonį primenantį „priemaišą“, kuris atsiranda, kai maisto rūgštys kontaktuoja su geležimi. Tad, jei gaminate sveiką ir naudingą maistą, vertėtų rinktis keramikinius peilius arba aukštos kokybės nerūdijančio plieno peilius, kurie nesukelia jokių oksidacinių procesų. Tiesa, pastarieji yra gana sunkūs, jei nesate įgudęs virėjas arba virtuvėje sukatės tik retkarčiais, rankos  greitai pavargs. Tuo tarpu, keramikiniai peiliai išties labai lengvi, todėl maisto gaminimas gali tapti išties malonia veikla ar pomėgiu.

Be to, keramikinius peilius nėra sudėtinga prižiūrėti: pakiškite juos po tekančio vandens srove, o to po gerai nusausinkite švelnia šluoste. Keramikiniai peiliai gali ir neatlaikyti indaplovės iššūkio, todėl juos plaukite tik rankomis, o laikykite specialiame stove, kuris apsaugos peilį nuo mechaninių pažeidimų, o tuo pačiu puikiai atrodys jūsų virtuvėje.

Būtina atminti, kad keramikiniai peiliai ir stiklinės, marmurinės ar metalinės pjaustymo lentelės nedraugauja, rinkitės medinę ar plastikinę pjaustymo lentelę.

Keramikiniai peiliai labai ilgai išlieka aštrūs, tačiau nieko nėra amžino ir laikui bėgant jie pradeda šipti. Peiliui atšipus, atiduokite jį specialistui, kuris specialiomis priemonėmis jį vėl pagaląs, o po to jūs vėl galėsite peiliu naudotis išties ilgą laiką.