• Keksiukai
    Maistas

    Kam reikalinga orkaitė

    Orkaitė reikalinga keksiukams. Tikrai taip, naminiams keksiukams kepti. Na, dar pyragams, apkepams ir užkepams, troškiniams ar kibiniams. Bet vis keksiukams. Juk be orkaitės keksiukų išsikepti nepavyks. O namie kepti šie saldūs užkandžiai kur kas skanesni nei kur nors pirkti. Ir mielesni. Keksai arba keksiukai, kad ir kaip juos pavadintume, simbolizuoja mažą, saldų, bet kartu ir sotų užkandį prie kavos ar arbatos puodelio. Dažnai jie kepami kokių nors švenčių proga, siekiant pamaloninti artimiausius žmones. Bei, žinoma, pasigirti savo kulinariniais sugebėjimais. O pasigaminti šiuos skanėstus tikrai paprasta – jums tereikia susirasti gerą receptą, geriausia jau ne kartą išbandytą, turėti reikiamus ingredientus bei indus, ir, žinoma, orkaitę. Namuose kepti keksiukai yra patys skaniausiai,…

  • Restoranas
    Maistas

    Restoranai, sužavėję svečius iš užsienio

    Praeitą savaitgalį pas mane svečiavosi du draugai, atvykę iš Italijos, ir ilgai teko svarstyti, į kokį restoarną juos nusivesti. Kadangi tikrai nepasižymiu puikiais kulinariniais gabumais, pamaniau, kad restoranas gali būti tikrai puikiu pasirinkimu. Ilgai svarsčiau, kokie restoranai jiems galėtų palikti geriausią įspūdį, ir nusprendžiau pasikliauti savo skoniu. Gana naujas mano atradimas – tai restoranas Esse, kuriame valgiai gaminami iš šviežiausių produktų. Čia apsilankėme šeštadienio  popietę, ir nusprendėme paragauti  lašišos, pagamintos žemoje temperatūroje, norvegiškų midijų su česnaku ir sraigių su česnakiniu sviestu. Pastarasis patiekalas vienam mano bičiuliui paliko tikrai didelį įspūdį, ir tai, manau, didelis komplimentas restorano šefui – juk italai yra tikri gurmanai. Mano draugams patiko tai, kad meniu patiekalų pavadinimai yra…

  • Riešutai
    Maistas

    Miško gėrybių gausa

    Dabar yra tokie laikai, kai dauguma žmonių gyvena miestuose ir tas skaičius vis didėja ir didėja. Žinoma, yra ir nemažai tokių, kurie keliasi iš miestų į kaimus, vienkiemius gyventi, tačiau visgi didžioji dalis mūsų gyvena miestuose ir vis labiau atitolsta nuo gamtos, vis mažiau ją pažįsta. Į mišką atvažiuojama pabūti gamtoje pasileidus radiją ar muziką iš automobilio. Tačiau nedaug iš mūsų mato miške daugiau nei medžius ir samanas. Miške yra gausu gėrybių, kurias galima panaudoti ant mūsų stalo. Tai grybai, uogos, riešutai, įvairios šaknys, gilės, net lapai ir žievė. Miške – labai daug gėrybių, kurias galima rinkti ir taip turtinti savo stalą ir organizmą.                   Daug miško gėrybių galima valgyti…

  • Svarainiai
    Maistas

    Dygiam krūme – vitaminų užtaisas

    Sodų, kaimų, privačių namų gyventojai nevengia turėti ir savo daržo. Nors mažo kaimelio. Ir sodelio, ir vieno kito serbentų krūmo. Turėti savo užaugintą vaisių ar daržovę – tikrai malonu. Ypač jei tai ne tik skanu, bet dar ir sveika. Svarainiai – puikus vitaminų užtaisas drėgnam rudeniui, šaltai žiemai ar vitaminų stoka pasižyminčiam pavasariui. Net nedidelis svarainių krūmas turi pakankamai vaisių nedidelei šeimai. Nuo senų laikų Lietuvoje paplitę svarainiai su dygliais ant šakelių. Dėl to daug kas ir nemėgsta šio krūmo – badosi praeinant, badosi skinant vaisius, skausminga genėti… Tokiu atveju tikrai nublanksta svarainių nauda prieš šiuos bjaurius darbus. Tačiau vis plačiau plinta ir selekcininkų išvesto bedyglės veislės. Viskas tas pats,…

  • vejapjovės
    Maistas

    Vejapjovės pasirinkimas priklausos nuo teritorijos ypatumų bei indiviudalių pageidavimų

    Gamtos atbudimo procesai, pavasariui įsibėgėjus, vyksta žaibišku greičiu. Rodos ką tik džiaugeisi pirmaisiais medžių lapų pumpurais, o netrukus pastarasis jau pasipuošia ir žiedais. Tiesa, kai kalbama apie augmenijos stiebimąsi namų aplinkoje, tai ne visada sukelia pačias geriausias emocijas. Saulei pašvietus kaitriau bei žemei gaunant pakankamai pavasariško lietaus, veja ima augti kaip „ant mielių“. Jei nusprendžiama palaukti bent savaitę, kyla rizika, jog pastaroji atrodys ne kaip žavi pievelė, bet neįveikiamos džiunglės. Vejapjovės – pirmo būtino įrankis.  Jei jūs esate šviežiai „iškeptas“ sodininkas ar tiesiog dairotės naujos, aplinkos priežiūrą palengvinančios bei ilgai tarnaujančios vejapjovės, šis straipsnis pasirodys  naudingas. Vejapjovės – vienas iš prietaisų, kurį galite nusipirkti itin pigiai arba pakloti nemenką sumą…

  • vynas
    Laisvalaikis,  Maistas,  Šventės

    Vynas ir desertai: kas su kuo dera?

    Nors apie vyno ir desertų dermę kalbama daugybę metų, vis dėlto pats derinimo principas daugeliui kelia abejonių, pvz., ar vynas iš tiesų dera prie visų saldumynų? Kokį vyną turėtume rinktis prie pudingo ar šokolado? Didžiausia problema – vyno ir desertų skonių intensyvumas. Nei vienas, nei kitas neturi užgožti konkurento, priešingai – vynas ir desertas turi tapti išraiškinga dermės realizacija. Prie migdolinių, kavos, šokoladinių ir vanilinių desertų rekomenduojamas raudonasis saldus arba natūraliai saldus vynas. Puikus pasirinkimas – įvairūs brandaus amžiaus saldūs vynai, vertinami dėl išraiškingo prieskonių aromato. Jei desertas – citrusinis, surasti jam tinkantį vyną bus gana sunku. Gurmanai rekomenduoja rinktis kvapnų saldųjį vyną „Muscat“. Tiesa, pastarasis turi itin daug analogų,…

  • peiliai
    Maistas,  Namai

    Keramikiniai peiliai jūsų virtuvėje

    Daugelis namų šeimininkių ir profesionalių virėjų jau įvertino keramikinius peilius, tačiau jei dar nespėjote susipažinti su šiais virtuvės įrankiais, tačiau jau kuris laikas jūsų galvoje kirba mintis įsigyti keramikinių peilių rinkinį, siūlome susipažinti su šių peilių trūkumais ir privalumais. Didžiausias ir turbūt vienintelius trūkumas, kurį turi keramikiniai peiliai yra jų trapumas. Jei peilis nukris ant žemės ar netyčia juo nesmarkiai stuktelėsite į stalo kraštą, jis tikrai nesuduš, tačiau pjaustyti užšaldytų produktų, kieto sūrio, traiškyti česnako skilteles ar atidarinėti konservų skardines keramikiniais peiliais negalima.  O štai mėsą, žuvį, vaisius ir daržoves šie peiliai supjausto idealiai. Tiesa, peiliai nėra lankstūs, todėl jo negalima lankstyti bei laikyti virš ugnies, nes ji labai greitai…

  • Pomidorų auginimas
    Maistas,  Namai

    Pomidorai savo darže

    Pomidorai – mėgstamos ir vertinamos daržovės. Tiesa, tiems, kas jų užsiaugina patys, parduotuvėje pirkti pomidorai dažnai dar ir kaip nėra vertinami. Labai skiriasi skonis, kvapas, kietumas, o dar tas galvojimas, kad juose vien visokia chemija. Nieko keista, kad Lietuvoje vis dar labai populiaru užsiauginti pomidorų, kaip ir kitų daržovių, patiems. Nors trumpą vasaros pabaigos – rudens pradžios sezoną galima turėti savo užaugintų, šviežių šių daržovių. Nors kita vertus, tuo metu ir turguje galima gauti lietuviškų, kiek geresnių nei žiemą parduotuvėje, pomidorų. Šios daržovės – šilumamėgis augalas. Tiek Lietuvos, tiek ir kitų šalių agronomai, dėję nemažai pastangų, sugebėjo išvesti ir atsparesnių veislių, pakenkiančių ir žemesnes temperatūras, ir tuo pat metu gebančias…

  • Maistas

    Moliūgas – skanus ir naudingas

    Ateidamas ruduo į kiekviena sodą ir daržą atneša daug gėrybių. Pastaruoju metu lietuvių labai pamėgti ir mielai auginami tapo moliūgai. Tai labai universalus vaisius. Moliūgus galima troškinti, kepti ir virti, iš jų gaminamos sriubos, košės, tyrės ir kiti skaniausi patiekalai. Tai vienmetis žolinis šilumą labai mėgstantis augalas, auginantis vaisius. Jie būna labai įvairių formų, dydžio ir spalvų. Moliūgai gali sverti nuo kelių šimtų gramų, jei jie dekoratyviniai, iki kelių šimtų kilogramų. Rekordinio dydžio moliūgas 1986 m. buvo užaugintas JAV. Jis svėrė net 302 kg. Valgyti galima visas šio augalo dalis: minkštimą, sėklas, lapus ir net žiedus. Patiekalai, pagaminti iš moliūgų, stimuliuoja kraujotaką ir šildo galūnes. Jie puikiai dera su visais prieskoniais,…